piątek, 3 lutego 2017




Makaron z sosem z szynki parmeńskiej, twarogu, bazylii i roszponki


(Porcja dla 2 osób)

 Składniki:

250g makaronu rurek
5 plastrów szynki parmeńskiej (może być inna dojrzewająca)
250g twarogu półtłustego 
2 gałązki świeżej bazylii
2 garści listków roszponki
sól, pieprz, ostra papryka


Sposób przygotowania

To bardzo proste ,niemal błyskawiczne danie.
Czas przygotowania ogranicza się do czasu gotowania się makaronu.
Przygotowujemy listki roszponki, bazylie kroimy na dość grube kawałki.
Nastawiamy wodę na makaron.
Plastry szynki kroimy na kawałki około 2 na 2 cm i przesmażamy na patelni bez tłuszczu. Kiedy szynka będzie już podpieczona dodajemy pokruszony ser i bazylie. Teraz trzeba dość często mieszać. Smażymy do momentu aż ser będzie się ciągnął , wtedy dodajemy przyprawy. I tak, w zależności czy chcemy bardziej pikantne czy mniej dodajemy sproszkowaną paprykę ostrą, pieprz i sól do smaku. Mieszamy i gotowe.
Makaron albo właśnie się ugotował, albo dogotowuje się. Odcedzamy. Z durszlaka wsypujemy gorący makaron do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i 3/4 liści roszponki. Delikatnie mieszamy tak aby sos równo rozprowadzić na cały makaron i gotowe.
Nakładamy na talerze, a resztą liści ozdabiamy górę dania.
Smakuje bardzo dobrze. Polecam i życzę smacznego:)

   




#makaron #szynka #twaróg #roszponka #bazylia  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz