niedziela, 5 lutego 2017



Naleśniki zwykłe i szpinakowe faszerowane na różne sposoby

(porcja na około 8 szt)


Składniki:

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko 
1 łyżka oleju
szczypta soli
do wersji szpinakowej dodajemy 3 garści liści szpinaku


 
 Sposób przygotowania


Zacznijmy od ciasta na naleśniki. Pewnie każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na naleśniki, ale jakby ktoś nie miał to napisze. 
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy robotem lub ubijaczką na jednolitą masę.
 Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju i robimy próbę. Jeśli ciasto słabo się rozprowadza to znak że jest za geste, trzeba dodać odrobinę mleka.
Jeśli naleśnik nam się rozrywa, nie da się przewrócić to znak że ciasto jest zbyt rzadkie i trzeba dodać ciut mąki.
W wersji szpinakowej liście szpinaku przed dodaniem do reszty składników blendujemy na gładko:)
A efektem dodania liści są zielone naleśniki
 










Jeśli zaś chodzi o farsze to wyobraznia ludzka nie zna granic:)
Powiem co ja dodałem do moich:)
 
 









 I tak po kolei na górze po lewej naleśnik z szynką dojrzewającą i żółtym serem posypany mozzarellą tartą. Drugi na górze to szpinakowy zwinięty z mozzarellą.
Na dole od lewej z twarogiem ze szczypiorkiem.
Co do środkowego to ze szpinakiem i czosnkiem. Trzy duże garści szpinaku blanszujemy. Ja to robię w następujący sposób. Zagotowuje garnek wody. Garnek musi mieć taką średnicę by wszedł do niego durszlak. Liście szpinaku wrzucam do durszlaka, płucze. Kiedy woda wrze wkładam durszlak ze szpinakiem do wrzątku i zamaczam wszystkie liście. Po około pół min liście ciemnieją, wtedy wyciągam durszlak i w  zlewie zlewam liście zimną wodą. Poprzez blanszowanie liście nie tracą koloru. 
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, i wrzucam 2 ząbki czosnku rozgniecione i smażę na złocisty kolor. Do czosnku dodaje blanszowany, pokrojony szpinak i odrobinę soli i pieprzu i mieszając przesmażam około 5 minut. I gotowe.
 Co się tyczy ostatniego naleśnika to w środku ma sos pieczarkowy.
Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebule. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy drobno pokrojone 8 pieczarek i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 10- 15 min, od czasu do czasu mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 2 łyżki śmietany 18% i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników, zagotowujemy i gotowe. Po nałożeniu pieczarek na naleśnika dobrze jest dodać wraz z nimi wiórki mozzarelli która zaklei nam naleśnika przez co się nie rozwali:)
Wszystkie naleśniki po zwinięciu układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i trafiają do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 - 20 min. Przed wsadzeniem można posypać naleśniki mozzarellą. 
Naleśniki są gorące, chrupiące, sery w farszach fajnie się roztapiają a my przeżywamy rozkosz z każdym kolejnym gryzem:)   Życzę smacznego:)  









#naleśniki #farsz #sos #pieczarki #szpinak #twaróg #ser #szynka




1 komentarz:

  1. Zawsze podobały mi się zielone naleśniki :) muszę wypróbować i na pierwszy ogień pójdzie farsz z pieczarkami :))

    OdpowiedzUsuń