niedziela, 19 lutego 2017


Tort "ptasie mleczko" z musem brzoskwiniowym

(Porcja rodzinna)


Składniki:

Mus:
2 puszki brzoskwiń w syropie(800ml każda)
25g żelatyny (około 3 łyżki)

Masa kakaowa:
400ml śmietany 30% słodkiej
4 łyżki kakao
5 łyżek cukru trzcinowego
15g żelatyny (około 2 łyżki)

Masa waniliowa:
250g serka mascarpone
4x150g serki waniliowe (typu danio)
2- 3 łyżki cukru trzcinowego
25g żelatyny (około 3 łyżki)


 Dodatkowo:

3 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
200 ml śmietanki 30% (słodkiej)
2 paczki rurek nadziewanych (kakaowe i waniliowe)
paczka herbatników na spód


Sposób przygotowania


Na spód tortownicy o średnicy 24cm układamy herbatniki.
Żelatynę do sporządzenia masy kakaowej zalać w szklance łyżką zimnej wody, pozostawić na 5 min. Po tym czasie dolać 1/4 szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlewamy 400ml śmietany 30%, kakao oraz cukier.
Na średnich obrotach miksera ubijamy śmietanę na sztywno.
Do ubitej śmietany wlewamy bezpośrednio pod mieszadła wystudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie z masą na najniższych obrotach miksera  żeby śmietana sie nie zważyła.
Masę przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania drugiej masy. 

Do warstwy waniliowej ta sama procedura odnośnie żelatyny co powyżej.
W wysokim naczyniu mieszamy mikserem mascarpone, serki i cukier. Powinna nam się delikatnie zwiększyć objętość.
Gdy składniki są już dobrze wymieszane dokładnie tak jak do pierwszej masy dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.
Po dokładnym rozprowadzeniu żelatyny, masę przekładamy do tortownicy tworząc drugą warstwę.
Wkładamy do lodówki i robimy mus:)

Brzoskwinie z pierwszej puszki razem z syropem wlewamy do wysokiego naczynia. Z drugiej puszki dodajemy same owoce syrop można wypić.
Całość blendujemy na gładki mus.
Aby nasz mus nie pływał nam po torcie dodajemy żelatynę którą przygotowujemy w taki sam sposób jak do poprzednich mas, a mieszamy robotem lub łyżką.
Po upewnieniu się że biała masa jest już sztywna, wlewamy na nasz tort tworząc trzecią warstwę.
Odstawiamy do lodówki na około 5 godz żeby wszystko dobrze zastygło.


Po tym czasie cienkim nożem odcinamy ciasto od brzegów tortownicy, powoli rozpinamy i zdejmujemy bok.
Teraz trzeba tort przełożyć na talerz o większej średnicy niż tortownica. 
Do tego będziemy potrzebować dwóch talerzy. Upewnij się że twój tort jest naprawdę sztywny w przeciwnym razie wyląduje na podłodze:) 
Górę tortu przykrywamy talerzem, podnosimy tort  wkładając rękę pod blachę tortownicy. Drugą rękę kładziemy na talerz. Energicznym ruchem odwracamy tort do góry blachą. Powoli odklejamy spód tortownicy, a zastępujemy go właściwym talerzem. I jeszcze raz odwracamy:)
  
Tak przygotowany tort odstawiamy do lodówki na czas docięcia rurek na wysokość tortu i ubicia 200ml smietanki30% na sztywno. Posłuży nam ona jako klej do rurek :)
Gdy wszystko przygotowane, na boki tortu nakładamy nożem około pół cm warstwę ubitej śmietany i przyklejamy na przemian rurki waniliowe z kakaowymi.
Po skończeniu roztapiamy w kąpieli wodnej 3 tabliczki mlecznej czekolady, studzimy i wylewamy na ciasto. Ważne żeby dość szybko rozprowadzić równo czekoladę gdyż tort jest zimny i czekolada szybko sztywnieje.
Teraz topimy białą czekoladę, też w kąpieli wodnej i robimy nią rozmaite wzory.
I nasz tort gotowy, teraz trzeba chętnych do zjedzenia:) 
Życzę udanych tortów i smacznego;)











#tort #mleczko #ciasto #deser


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz