sobota, 25 lutego 2017


Roladki z chleba tostowego

(Porcja na 12 roladek)


Składniki:

12 kromek chleba tostowego (może być pełnoziarnisty)
12 plastrów sera żółtego cienko krojonego
12 długich plastrów boczku surowego wędzonego
2 jajka
bułka tarta
olej
sól,pieprz


Sposób przygotowania

Kromki chleba okrawamy ze skórek na kwadratowo.


 
Wałkiem do ciasta, rozwałkowujemy kromki .


Na płaskie chlebki układamy ser i zwijamy, ostrożnie żeby chleb nie popękał.
Chleb pełnoziarnisty jest bardziej kruchy. 
 
 
 



Na dwóch talerzach przygotowujemy. Na jednym bułkę tartą. Na drugi wybijamy dwa jajka które roztrzepujemy z solą i pieprzem.
Roladki obtaczamy w jajku, potem w bułce.


 
Na patelni rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju i obsmażamy roladki z obu stron.Trwa to dosłownie chwile.


Jeszcze ciepłe owijamy przez środek boczkiem i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy w temperaturze 180* po 15 minut każdą stronę. 
Po pół godzinie mamy chrupiące z cieknącym serem roladki:)
Można podawać z sosami czy dressingiem, tak jak zrobiłem to ja.
Życzę smacznego;))













#roladki #boczek #ser #chleb #przystawka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz