poniedziałek, 27 lutego 2017


Makaron z sosem szpinakowo - marchwiowo - imbirowym, prażonymi orzechami włoskimi i faszerowaną cukinią

(Porcja dla 2 osób)


Składniki:

200g makarony np rurki
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka oleju kokosowego

Na sos:

2 duże garści szpinaku
1 średnia marchewka 
imbir korzeń wielkości pomidorka koktailowego
200ml śmietany 18%
1/2 szklanki wody
sól, pieprz

Na przygotowanie cukinii:

1 średniej wielkości cukinia 
100g serka sałatkowego typu feta (słonego)
natka pietruszki
oregano, pieprz ziołowy
2 łyżki oleju kokosowego



Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania cukinii, bo to ona będzie się robić najdłużej.
Cukinie myjemy, odcinamy końcówkę łodygi i przekrawamy wzdłuż na dwie równe połowy.
Łyżeczką wydrążamy miękki miąsz nasienny, nie wyrzucamy go.
 

Do miski wkładamy cały miąsz, ser, drobno posiekaną łodygę lub dwie natki pietruszki i około łyżeczkę oregano (można zastąpić świeżym).
Widelcem rozgniatamy wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
Teraz nasz farsz przekładamy do cukinii uprzednio oprószonej  pieprzem ziołowym.
Farsz powinien nam się zmieścić cały.
 


Wierzch można ozdobić kawałkami orzechów.
Faszerowaną cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy olej kokosowy.
Tak przygotowana cukinia ląduje w piekarniku na około 40 minut w 180*.
Teraz nastawiamy wodę na makaron.
Woda nastawiona więc robimy dalej.
Uprażymy sobie orzechy;) 
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy orzechy. Przesmażamy 10 min ciągle mieszając żeby się nie spaliły.
Orzechy przesypujemy do miseczki zwalniając patelnie na sos.
Woda się gotuje, wrzucamy makaron i gotujemy go al dente.
Teraz zabieramy się za robienie sosu.
Szpinak płuczemy na durszlaku,odsączamy, kroimy na pasy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na duży oczkach tarki. Imbir zaś trzemy na małych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa wkładamy na patelnie, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy bez przykrywania około 10 min.


Po tym czasie powoli dodajemy śmietanę. Powoli bo woda nam nie zdążyła odparować i śmietanę trzeba z nią wymieszać tak by się nie zważyła.
Po rozmieszaniu śmietany doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min. Sos gotowy, makaron pewnie też a i cukinia prosi by ją wyjąć:)
Nakładamy na talerze, orzechy albo mieszamy z makaronem albo podajemy obok tak jak zrobiłem ja.
Wszystko razem smakuje świetnie a sos szpinakowy z marchwią i imbirem mmmm:)
Życzę smacznego;)












#makaron #cukinia #ser #orzechy #sos #szpinak #imbir #marchew
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz