piątek, 24 lutego 2017


Tortellini z szalotką, avokado w orzechach i pieczony camembert 


(Porcja dla 2 osób)


Składniki:

250g tortellini serowych (można kupić w każdym markecie)
2 x 120g sera camembert
1 dojrzale względnie miękkie avokado 
pół szklanki obranych orzechów  włoskich
2 cebule szalotki
1 garść świeżych liści szpinaku
2 łyżki masła klarowanego
 sól


Sposób przygotowania


To smaczny obiad który możemy przygotować w 40 min.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
Do gotującej się wody wrzucamy tortellini i gotujemy tak by nie były twarde.
W miedzy czasie obieramy orzechy i rozgniatamy na drobno w mozdzieżu. 
Ser camembert kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* około pół godziny (po 15 min delikatnie przewracamy na drugą stronę).
 W zależności od rodzaju sera czas może być troszkę krótszy. 
Woda się gotuje, ser piecze wiec można się zająć naszym avokado.
Rozdrobnione orzechy przesypujemy na płytki talerz.
Avokado obieramy, przekrawamy na dwie równe połowy.
Lekko solimy z obu stron i panierujemy w orzechach, dociskając delikatnie żeby panierka orzechowa powbijała się w avokado.
Na patelni rozgrzewamy półtora łyżki masła klarowanego. Avokado wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy po obu stronach.
Okrągłą stronę przy użyciu np widelca obracamy wokół żeby panierka równo się obsmażyła na całym owalu.
Po usmażeniu przekładamy na talerze.
Obieramy szalotkę, kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła klarowanego i przesmażamy szalotkę na miękko.
Nasze tortellini na pewno już gotowe. Odcedzamy i wrzucamy do szalotki. Mieszamy z cebulą i przesmażamy razem około 5 min. 
Liście szpinaku po umyciu układamy pod avokado, nakładamy tortellini i bardzo ostrożnie ser. Ser będzie przypieczony z wierzchu i lejący w środku.
Robimy w nim dziurę od góry i maczamy w nim tortellini, przegryzając co raz fajnie upieczonym avokado i soczystymi liśćmi szpinaku.
Och... Niedawno jadłem a znów mam ochotę;)
Życzę smacznego:))
 











#tortellini #avokado #camembert #szpinak #orzechy #szalotka   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz