środa, 22 lutego 2017


Fasolka szparagowa w orzechach ziemnych


(porcja dla 2 osób)


Składniki:

500g fasoli szparagowej 
100g orzeszków ziemnych solonych
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka masła klarowanego
sól


Sposób przygotowania


Kto z nas nie próbował fasolki zasmażanej w bułce tartej, pyszny dodatek do drugiego dania.
Proponuje bardzo prosty przepis na fasolkę, gdzie bułkę zastąpimy innymi składnikami przez co w okresie "fasolkowym" urozmaicimy sobie bardzo pysznie dania z fasolki.
A zatem zacznijmy.
Fasolka najlepiej świeża, no ale teraz w okresie zimowym może być mrożona.
Fasola po obraniu trafia do lekko osolonej wody i jest gotowana około pól godz.
W tym czasie połowę orzechów rozgniatamy w mozdzieżu na bardzo drobno,druga połowa pozostaje w całości.
Po ugotowaniu, fasolkę odcedzamy i trafia wraz z łyżką masła klarowanego na patelnię gdzie ją delikatnie obsmażamy.
Musimy uważać żeby fasola nie przywarła nam do dna patelni.
Dosłownie po 10 minutach smażenia dodajemy masło orzechowe, posypujemy całość drobno pokruszonymi orzechami i dorzucamy całe orzechy. 
Teraz czeka nas ciężka praca przy mieszaniu.
Ciężka ponieważ musimy dokładnie rozprowadzić masło orzechowe na całą fasole i nie połamać przy tym za bardzo samej fasoli:)
Masło orzechowe i drobne orzeszki okleją fasole dając jej świetny smak a chrupiące orzechy uświetnią nam degustacje.
To jedno z ciekawszych połączeń jakie udało mi się uzyskać mieszając zupełnie niepasujące do siebie elementy:)
Serdecznie polecam i życzę smacznego;)
  











#fasola #orzechy #masło
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz