sobota, 11 lutego 2017


Zupa ogórkowa

(Porcja dla 4 osób)

Składniki:
1/2kg kości schabowych wieprzowych
1 kg ogórków kwaszonych
2 marchewki
1 pietruszka 
2 łyżki śmietany 18%
4 średnie ziemniaki
1 cebula
natka pietruszki, lubczyk
pieprz i sól


Sposób przygotowania

Ja ogórkową przygotowuje na kościach czy to schabowych, czy z nóg wieprzowych.
W domu zawsze ogórkowa czy krupnik był na kościach, wiec moja propozycja jest też taka:)
Poza tym uwielbiam obgryzać kości do czysta, pewnie w poprzednim wcieleniu byłem psem:)
Wróćmy do naszej zupy.
Do garnka około 5 litrowego wkładamy pokrojone kości, dodajemy marchew i pietruszkę w talarkach oraz całą cebulę.
 Cebula w miarę możliwości może być opalona nad gazem, oczywiście po obraniu. Da naszej zupie lepszy smak.
Całość zalewamy wodą około 2 - 2,5 litra. Dodajemy pół łyżki soli i zagotowujemy.
Kiedy zupa nam się już gotuje, zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy jeszcze pól godz.
 Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki garstkę pokrojonej drobno natki pietruszki i lubczyku. Jeśli nie mamy świeżych może być z paczki suszone. Teraz gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pamiętajmy że ogórków nie wolno dodać póki ziemniaki się nie ugotują bo kwas spowoduje że ziemniaki będą twarde i nie dogotują nam się.
Kiedy ziemniaki już są miękkie dodajemy starte na grubych oczkach tarki ogórki i jeżeli mamy swoje ogórki kiszone w słoikach to wlewamy też wodę z ogórków.
 Zupa będzie wtedy kwaśniejsza ,bardziej intensywna.
 Po 10 min od dodania ogórków sprawdzamy smak, jeśli trzeba dosalamy, dodajemy pieprz oraz 2 - 3 łyżki śmietany, mieszając intensywnie by śmietana się nie zważyła.
Gotujemy jeszcze 10 min i zupka gotowa.
 Jak nikt nie widzi zjadamy całość szybko sami a gdy mamy wokół siebie bliskich dzielimy się z nimi:)
Życzę smacznego:)


   








#zupa #ogórkowa  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz