sobota, 18 lutego 2017


Kotlety z brokuła


(Porcja dla 3 osób)


Składniki:

1/2 kg brokuła
2 ziemniaki średnie
1jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz ziołowy, sól, suszona natka pietruszki
bułka tarta do panierowania
oliwa do smażenia


Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w małej ilości wody, ale w dość dużym garnku.
Brokuł okrawamy z kwiatostanów a łodygę obieramy z łykowatej warstwy.
Wszystko wkładamy do durszlaka i wkładamy do garnka gdzie gotują się ziemniaki w taki sposób by durszlak nie był w wodzie. Brokuł ugotujemy na parze.


Durszlak przykrywamy pokrywką od garnka.
Brokuł będzie się gotował tyle co ziemniaki.
Po ugotowaniu brokuł ostudzić zaś ziemniaki odcedzić i zagnieść.
Do garnka z ziemniakami ścinamy drobno wszystkie kwiatki i drobniejsze łodygi brokuła a główny trzon i łodyżki kwiatostanów ścieramy na tarce na średnich oczkach.
Do przygotowanych ziemniaków i brokuła wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy i widelcem lub łyżką zagniatamy na równomierną masę.


 
 Po zagnieceniu formujemy kształtne kotlety i z obu stron obtaczamy w samej bułce.


 Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju, tak by kotlety były zanurzone prawie do połowy i smażymy na rumiano z obu stron.
Kotlety wychodzą pyszne, chrupiące z wierzchu a soczyste w środku.
Wspaniale zdają egzamin jako zamiennik ziemniaków do sosów;)
Ja życzę udanych kotletów i smacznego:)











#kotlety #brokuł #smażone 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz