piątek, 17 lutego 2017


Tarta z brokułem i zielonym groszkiem

(porcja dla 4 osób)


Składniki:

Ciasto:
200g mąki
80g miękkiego masła
łyżeczka soli
1/4 szklanki zimnej wody (około 60 ml)

Farsz:
 1/2 brokuła (około 200g samych koszyczków kwiatowych)
pół szklanki groszku zielonego obecnie lepszy mrożony niż z puszki, latem świeży
200ml śmietany18%
100g sera typu feta
100g serka topionego kremowego
3 jajka
1 łodyga natki pietruszki
zioła dalmatyńskie, pieprz ziołowy, sól 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto lądują do jednej miski gdzie je mieszamy i zagniatamy ciasto. 
Kiedy ciasto mamy już dobrze zagniecione, bierzemy foremkę średnicy 25cm smarujemy tłuszczem i wykładamy dno formy ciastem tak by starczyło go na podniesienie boków na około 2cm do góry.
Przykrywamy tak by nie miało dostępu powietrza (może być folia spożywcza czy folia aluminiowa) i odkładamy do lodówki na około półtora godz.
W tym czasie zajmiemy się farszem.
Obcięte koszyczki brokuła wrzucamy do wrzątku na 5 min.
 Po tym czasie odławiamy je na durszlak i zlewamy zimną wodą. Odstawiamy do obeschnięcia.
Groszek jeśli mamy zamrożony, też wsypujemy razem z brokułem do durszlaka żeby rozmarzł i obciekł z wody.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę razem z serkiem topionym i blenderem mieszamy ze sobą impulsami tak by za bardzo nie spienić.
Po rozmieszaniu dodajemy jajka i roztrzepujemy razem z naszym sosem. Fetę lub inny tego typu ser ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu razem z przyprawami, solą, pieprzem ziołowym i łyżką ziół dalmatyńskich.
Zioła dalmatyńskie to oregano, bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn. Bardzo fajnie komponują się z tego typu tartą.
Dodajemy też groszek i pokrojoną natkę pietruszki, a z koszyczków brokuła ścinamy w plasterki łodyżki zostawiając płaskie kwiatostany.
 Łodyżki lądują w sosie. 
Wszystko razem dobrze mieszamy żeby każda przyprawa i warzywa były równomiernie rozprowadzone w naszym farszu.
Po upływie czasu jaki ciasto miało spędzić w lodówce, wyciągamy je, nakłówamy spód ciasta widelcem w kilku miejscach. Żeby w czasie pieczenia nie wybrzuszało się, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* na 12- 15 min.
Po tym czasie wyciągamy, studzimy i układamy na spodzie nasze kwiatki brokuła.
Sosem wypełniamy całą przestrzeń pomiędzy  brokułami, a rzadką jego częścią oblewamy tez całe brokuły żeby nam się nie przypaliły za bardzo.
Farsz powinien sięgać równo brzegów ciasta.
Nastawiamy piekarnik na 180* i pieczemy naszą tarte przez około 1 godz (góra ,dół).
Musimy kontrolować czy nie przypala się powierzchnia, jeśli nie to 5 min przed końcem nastawiamy samą górę i zwiększamy moc na 200* żeby ją troszkę przypiec.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik żeby tarta trochę ostygła, farsz lekko usiądzie co nie przeszkadza w zjedzeniu naprawdę smacznej tarty:)
Brzegi i spód są chrupiące co w połączeniu z farszem daje nam cudny efekt smakowy.
Polecam i życzę smacznego:)  











#tarta #brokuł #groszek #feta
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz