niedziela, 5 lutego 2017


Naleśniki czekoladowe z twarożkiem waniliowym i słodką śmietanką


(porcja na około 8 szt)


Składniki:

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko 
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao bez cukru
szczypta soli 


farsz do naleśników:
 250g twarogu półtłustego
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropli olejku (dobrze smakuje też z migdałowym)

słodka śmietanka:
100ml śmietany 30%
2 łyżki cukru


 Sposób przygotowania


Zacznijmy od ciasta na naleśniki. Pewnie każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na naleśniki, ale jakby ktoś nie miał to napisze. 
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy robotem lub ubijaczką na jednolitą masę.
 Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju i robimy próbę. Jeśli ciasto słabo się rozprowadza to znak że jest za geste, trzeba dodać odrobinę mleka.
Jeśli naleśnik nam się rozrywa, nie da się przewrócić to znak że ciasto jest zbyt rzadkie i trzeba dodać ciut mąki.
Po usmażeniu naleśników robimy serek na farsz. To dziecinnie proste. 
Twaróg i pozostałe składniki w wysokim naczyniu blendujemy na gładką masę. Jeśli nie da się zblędować bo jest jeszcze zbyt gęste można dodać więcej śmietany lub śmietanę 18% zastąpić rzadszą 12%tową. 
naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy.
Można polać śmietanką którą uzyskamy wsypując do śmietany 30% cukier w proporcji podanej wyżej i spieniając ją spieniaczem do mleka, lub robotem. Tym drugim zaś trzeba uważać żeby śmietana nie zaczęła nam się ubijać bo ubitą sztywną śmietaną nie polejemy naszych naleśników:)

 Można dodać jakąkolwiek polewę czy sos owocowy i owoce.
 Są przepyszne, polecam wszystkim:) 
Życzę smacznego:)) 







#naleśniki #farsz #twaróg #truskawki #śmietana  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz