środa, 15 lutego 2017


Zupa dyniowo - kokosowa

(Porcja dla 4 osób)


Składniki:

1kg dyni piżmowej
100ml mleka kokosowego
2 marchewki
1 pietruszka 
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/2 średniego pora
natka pietruszki
sól, pieprz, pieprz cayenne 

Sposób przygotowania

To stosunkowo szybka w przygotowaniu zupa, nie wymagająca większych umiejętności w kuchni. 
Dynie obieramy ze skóry, wycinamy środek nasienny. Kroimy w kostkę 2/2cm.
Marchew, pietruszkę,por i seler naciowy po obraniu kroimy w talarki, co się tyczy cebuli obieramy i pozostawiamy w całości.
Wszystko razem ląduje w garnku gdzie zalewamy wodą tak by była równo z poziomem warzyw.
 Gotujemy do momentu gdy dynia robi nam się miękka ale nie rozpada się jeszcze.
Dynia zbyt długo gotowana rozgotuje się na paćkę a nie o to nam chodzi:)
Więc gdy dynia mięknie do zupy dodajemy sól, pieprz i pieprz cayenne. 
Ten ostatni proponuje ostrożnie, w zależności jak bardzo ostrą zupę potrafimy przełknąć:)
Mieszając dodajemy powoli mleko kokosowe, uważając by się nie zważyło.
Doprowadzamy do wrzenia i zupa gotowa.
Bardzo smaczna zupka, o ciekawym i aromacie i smaku. Nie porównywalna z żadną inną zupą.
 Na pewno mile zaskoczycie nią swoich gości i z pewnością nie będzie zalegała w garnku do następnego dnia.
Życzę smacznego i naprawdę proszę uważać na cayenne;)
 
  








#dynia #kokos #mleko #zupa #cayenne 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz