środa, 15 lutego 2017
Zupa dyniowo - kokosowa
(Porcja dla 4 osób)
Składniki:
1kg dyni piżmowej
100ml mleka kokosowego
2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/2 średniego pora
natka pietruszki
sól, pieprz, pieprz cayenne
Sposób przygotowania
To stosunkowo szybka w przygotowaniu zupa, nie wymagająca większych umiejętności w kuchni.
Dynie obieramy ze skóry, wycinamy środek nasienny. Kroimy w kostkę 2/2cm.
Marchew, pietruszkę,por i seler naciowy po obraniu kroimy w talarki, co się tyczy cebuli obieramy i pozostawiamy w całości.
Wszystko razem ląduje w garnku gdzie zalewamy wodą tak by była równo z poziomem warzyw.
Gotujemy do momentu gdy dynia robi nam się miękka ale nie rozpada się jeszcze.
Dynia zbyt długo gotowana rozgotuje się na paćkę a nie o to nam chodzi:)
Więc gdy dynia mięknie do zupy dodajemy sól, pieprz i pieprz cayenne.
Ten ostatni proponuje ostrożnie, w zależności jak bardzo ostrą zupę potrafimy przełknąć:)
Mieszając dodajemy powoli mleko kokosowe, uważając by się nie zważyło.
Doprowadzamy do wrzenia i zupa gotowa.
Bardzo smaczna zupka, o ciekawym i aromacie i smaku. Nie porównywalna z żadną inną zupą.
Na pewno mile zaskoczycie nią swoich gości i z pewnością nie będzie zalegała w garnku do następnego dnia.
Życzę smacznego i naprawdę proszę uważać na cayenne;)
#dynia #kokos #mleko #zupa #cayenne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz