wtorek, 7 marca 2017


Makaron smażony z warzywami

(Porcja dla 2 osób)


Składniki:

250g makaronu rurek
1/2 szklanki kaparów
50g pomidorów suszonych
2 cebule szalotki
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1nieduży por
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
oliwa do smażenia
1 łyżka oregano
pieprz cayenne
1 łyżka lubczyku
sól


Sposób przygotowania

 Zacznijmy od przygotowania warzyw, gdyż makaron najlepiej zrobić na samym końcu tuż przed podaniem, ponieważ jak dłużej poleży robi się suchy i dość twardy.
Zatem wszystkie cebule i por obieramy, kroimy w talarki lub jak kto woli w pół talarki. Czosnek i pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.
Wszystko trafia na patelnie razem z masłem klarowanym.



Dusimy pod przykryciem około 15 - 20 min.
 Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, cebule powinny puścić sok.
Dodajemy kapary, lubczyk i pieprz cayenne do smaku jak kto lubi.
Z solą się jeszcze wstrzymamy gdyż kapary mają kwaśnawy posmak i zazwyczaj są dość słone. 
Teraz smażymy wszystko, mieszając co chwile - około 10 min.
Jeśli po spróbowaniu będzie wam mało soli to wiadomo, trzeba dosolić.
Praktycznie warzywa mamy gotowe.

Teraz zajmijmy się gotowaniem makaronu.
Wodę na makaron  lekko osolić, doprowadzić do wrzenia.
Wrzucamy makaron i gotujemy do "połowy" tzn. ma już smakować gotowanym makaronem ale po przegryzieniu jeszcze dość mocno chrupie.
Taki makaron odcedzamy na durszlaku by odsączyć wodę. 
Na patelni rozgrzewamy tyle oleju by po wrzuceniu warstwy makaronu nasz makaron pływał.
Makaron smażymy partiami, wsypując taką ilość żeby po usmażeniu sprawnie poszło nam odławianie go:) Gdyż makaron smaży się krótko i powolne wyciąganie może sie skończyć przypaleniem.
Czas smażenia jednej partii to około 50 - 60 sekund, a po wrzuceniu na patelnie cały czas lekko mieszamy żeby makaron smażył się równo.
Po usmażeniu makaron solimy, dodajemy oregano i dobrze mieszamy.



Można go jeść bez żadnych innych dodatków tak jak pokazali mi koledzy z Bałkanów kiedy byłem w pracy we Włoszech. Bo sam również smakuje wspaniale.
Ale że robić go nauczyłem się w Italii to dorobiłem do niego warzywa przy których tam pracowałem. Pamiętam cudowny zapach unoszący się miedzy tysiącami plastrów pomidorów leżakujących na ogromnych sitach w słońcu:) A smak ...mmm
Wracamy do przepisu:) 
Makaron podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami i to jest bardzo, bardzo pyszne;)
Życzę wszystkim cudownych doznań smakowych :)













#makaron #smażone #warzywa #kapary #cebula #pomidory







 
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz