wtorek, 3 stycznia 2017


Ciasto "monte" bez pieczenia

 (blacha 20/30 cm lub okrągła 25)

Składniki:

mascarpone 25dag
śmietana 30%- 25ml 
6 małych deserków monte
50gr masła
herbatniki paczka
kulki crunch do dekoracji
 3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania

Blachę wyłożyć złotkiem aluminiowym łącznie z bokami.
W gorącej wodzie  rozpuścić żelatynę tak żeby nie było grudek, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masło roztopić i wystudzić.
Kiedy masło i żelatyna są już zimne, bierzemy mascarpone i śmietanę ,przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na średnich obrotach miksera około 5 min.
W tym  czasie serek i śmietana powinny nam się ładnie ubić zwiękrzając swą obiętość. 
Do ubitej masy dodajemy powoli wystudzone masło miksując na małych obrotach. Gdy składniki się połączą odkładamy mikser i łyżką powoli dodajemy deserki monte, delikatnie mieszając.
Po rozmieszaniu odstawiamy na moment. Wykładamy spód blachy herbatnikami, musi nam zostać taka sama ilość ciastek na drugą warstwę.
Teraz do naszej masy pozostało nam wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę i dobrze wymieszać. 2/3 masy przekładamy równo do blachy, kładziemy drugą warstwę ciastek. Na wierzch reszta masy, rozprowadzić na gładko i udekorować kulkami.
Wsadzić do lodówki na dwie godz. pózniej zjeść:) Życzę smacznego :)



#ciasto #mascarpone #monte  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz