piątek, 13 stycznia 2017



Placki "ziemniaczane" z buraków

(Porcja na około 15 do 20 placków)

Składniki:

6 średniej wielkości buraków
3 takiej samej wielkości ziemniaki
2 jajka
1 nieduża cebula
3 łyżki mąki pszennej
oliwa do smażenia
sól ,pieprz 


Sposób przygotowania

Buraki i ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce. Cebule po obraniu bardzo drobno kroimy lub też ścieramy.
Ziemniaki muszą być dodane, bo same buraki nie chcą się smażyć i placki rozwalają sie.
Do startych warzyw dodajemy dwa jajka, mąkę oraz pieprz i sól w ilości na oko:)
Po usmażeniu pierwszego placka próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzewamy dość głęboki olej, zeby placki nam sie nie przypalały.
Ja robiłem nieduże placki wiec dawałem 1 łyżkę ciasta na 1 placek i delikatnie rozprowadzałem na patelni na grubość około centymetra.
Smażymy z obu stron. Dobrze jest wyciągać placki na ręczniki papierowe w celu odtłuszczenia:)
Placki wychodzą chrupiące i mają smak pysznego słodkiego buraka.
Można podać ze śmietaną  którą doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku, siekanym koperkiem i solą.
Życzę wszystkim przepysznych,chrupiących placuszków. Smacznego:) 









#burak #plackiziemniaczane #placki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz