piątek, 30 grudnia 2016


Królik duszony w warzywach z wędzonym boczkiem


(Porcja dla 3 osób)


Składniki:

pół królika
20 dkg boczku wędzonego ( najlepszy własnej roboty)
1 litr bulionu warzywnego
3 średnie marchewki 
1 średnia pietruszka
3 cebule szalotki (mogą być zwykłe )
3 łodygi selera naciowego
po łyżeczce tymianku  i rozmarynu
sól ,pieprz do smaku


Sposób przygotowania

Królika płuczemy kroimy na porcje. W zależności od ilości osób i wielkości naczynia bierzemy połowę lub całego królika. Pokrojone mięso pozostawiamy na 15 min by obeschło.
 W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w talarki a seler w kostkę.
 Po 15 min kiedy mięso lekko obeschnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu (ja używam żeliwnej patelni) i obsmażamy je z obu stron po około minucie. Zapiecze nam się  z wierzchu przez co będzie soczyste na koniec.
 W naczyniu żaroodpornym lub brytfance wykładamy spod polową warzyw , układamy podsmażonego królika i okładamy resztą warzyw tak by wierzchnia część królika była odsłonięta. Przez to zrobi nam się chrupiąca skórka.
 Na warzywa dodajemy tymianek i rozmaryn oraz niewielką ilość soli. Boczek kroimy w plastry i układamy na warzywach żeby w pierwszej fazie  pieczenia nam się ładnie wytopił i przypiekł.
 Ważne żeby boczek był mocno wędzony, wtedy nasz króliczek przejdzie wędzonką. Całość zalewamy bulionem warzywnym i wsadzamy do piekarnika (170* góra ,dół ) pół godziny.
 Po tym czasie mięso odwracamy na drugą stronę delikatnie wciskając je tak by wystawała tylko wierzchnia cześć ,podkręcamy piekarnik do (180* ) i pieczemy jeszcze pol godziny.
 Na 5 min przed końcem pieczenia doprawiamy solą i pieprzem.
 Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy z ziemniakami lub wiejskim chrupiącym chlebem. Życzę smacznego:)





#rabbit #królik #obiad #dinner

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz