czwartek, 26 stycznia 2017



Pstrąg łososiowy z makaronem w sosie z szalotki, camemberta i trawy cytrynowej

(Porcja dla 2 osób)

Składniki:

250g pstrąga łososiowego (jeden płat)
250g makaronu (np rurki czy kokardki)
180g ser camembert ziołowy
6 cebulek szalotek
1 łodyga trawy cytrynowej
1 łyżka masła klarowanego
1/2 szklanki wody
oliwa do smażenia
sól i pieprz


Sposób przygotowania

Pstrąga czyścimy z łuski, płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym.
Kroimy w porcje, lekko solimy i pieprzymy z obu stron i zostawiamy na pół godziny.
Cebule obieramy i kroimy w talarki. Trawę cytrynową obieramy z pierwszej warstwy i siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy cebulę z pokrojoną trawą cytrynową.
   Smażymy na małym ogniu aż cebula zacznie mięknąć. Gdy cebula jest już wyraznie miękka podlewamy wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem 10 minut. Trawa cytrynowa zaczyna nam cudownie pachnieć.
 Równolegle kiedy dusi nam się cebula, w garnku nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente (jak ,czytaj w przepisie na spaghetti  z sosem pomidorowo bazyliowo pieczarkowym)
Po upływie 10 minut do naszej cebulki dodajemy camembert pokrojony w kostkę i mieszamy delikatnie aż ser zacznie się rozpuszczać. 
Mamy już rozpuszczony ser w dość gęstym sosie. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy i mamy to. Ugotowany makaron odcedzamy i gorący wrzucamy do naszego sosu. Mieszamy dokładnie żeby sos pokrył równo makaron i gotowe.
Po zrobieniu makaronu z sosem nasz pstrąg jest już gotów i nie może się doczekać kąpieli w oliwie:)
Na patelni rozgrzewamy oliwę do usmażenia naszej ryby (okolo1/2 szklanki). Na gorący olej układamy delikatnie płaty pstrąga i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Ważne żeby nie smażyć dłużej bo rybka  będzie przesuszona, a tak będziemy mieli naprawdę soczystą pyszną rybę.
Rybka w połączeniu z makaronem z delikatnym posmakiem cytrynowym, smakuje doskonale. 
Polecam i życzę smacznego:)






#pstrąg #makaron #trawacytrynowa #szalotka #camembert






 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz