niedziela, 22 stycznia 2017




Zupa z małż pikantna

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

400g małż
1 bulwa kapusty pak choi
200g makaronu chow mein (można zastąpić  makaronem z zupek chińskich)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średni por
2 marchewki
1 pietruszka 
 pół pęczka natki pietruszki
ćwierć selera
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
100g pieczarek
papryka ostra w proszku, sól, pieprz, lubczyk


Sposób przygotowania

Warzywa myjemy, obieramy. 
Marchew kroimy wzdłuż w pasy, wrzucamy do garnka, woka. Cebule i pieczarki zapiekamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż skórka się przypali, wrzucamy do naczynia z marchwią.
To samo z resztą warzyw (papryką, selerem, porem i pietruszką) tyle że te kroimy, paprykę na pasy a resztę w talarki i też przypiekamy na gorącej patelni bez tłuszczu.
Wszystkie warzywa po zapieczeniu trafiają do garnka.
  Całość zalewamy 2,5 litrami wody i gotujemy aż warzywa zmiękną, około 30 min pod przykryciem. Nie mieszamy żeby warzywa nam się nie rozwaliły.
Do ugotowanych warzyw wrzucamy małże, 4 całe duże liście kapusty pak choi, i natkę pietruszki pokrojoną dość grubo.
Doprawiamy pół łyżki papryki ostrej, łyżeczka lubczyku, pieprz grubo mielony pół łyżeczki i sól do smaku. Pamiętajmy że soli i ostrości  może być odrobina więcej, gdyż zabierze nam ją makaron pod koniec gotowania.
Tak przyprawione danie gotujemy jeszcze 15 min pod przykryciem.
Po tym czasie, na sam koniec dodajemy nasz makaron (w całości ,nie łamiemy) i gotujemy jeszcze 5 min.
Sprawdzamy czy soli i ostrości jest wystarczająca ilość i gotowe.
Uwaga, zupę jemy nie łapczywie. Podczas gotowania skorupy małż nieraz pękają i na dnie garnka możemy znalezć ich kawałki które mogą np ukruszyć ząb :)
Zupka jest bardzo łatwa i wyjątkowo smaczna. Życzę smacznego:)





#zupa #małże #makaron #chińskie #kapusta
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz