wtorek, 10 stycznia 2017
Spaghetti z sosem pomidorowo bazyliowo pieczarkowym
(Porcja dla 4 osób)
Składniki:
1 paczka makaronu spaghetti 0,5 kg
0,5 l pasty pomidorowej ( nie mylić z koncentratem )
puszka pomidorów krojonych bez skórki
około 4 gałązki świeżej bazylii
0,2 kg małych pieczarek
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżka cukru
odrobina ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Makaron:
Do garnka około 5 litrowego wlewamy trochę ponad połowę wody, dodajemy pół łyżki soli i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda nam się zaczyna gotować dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy makaron. Olej sprawi ze makaron po odcedzeniu nie będzie się sklejał. w czasie gotowania mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy żeby makaron się nam nie rozgotował. prawidłowy powinien być al dente czyli sprężysty, nie miękki.
Makaron wstawiamy pod koniec robienia sosu , żeby nam nie wystygł.
Sos:
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, lekko rozgrzewamy.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Kiedy cebula zaczyna nam się rumienić, dorzucamy czosnek i kostkę bulionową i smażymy do momenty całkowitego rozpuszczenia kostki mieszając by nam się nie przypaliło.
Następnie dodajemy pieczarki wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki, oraz pomidory z puszki. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy na patelni pod przykryciem około 10 minut co chwile mieszając by nie przywarło do dna.
Po tym czasie pomidory powinny nam zmięknąć i częściowo się rozgotować.
Teraz dodajemy pastę pomidorową, palnik ustawiamy na najmniejszy i gotujemy aż sos zgęstnieje do żądanej przez nas konsystencji.
Jeśli mamy małą patelnie i jest problem ze zmieszczeniem tego wszystkiego, to po usmażeniu cebuli z czosnkiem można przełożyć wszystko do garnka odpowiedniej wielkości.
Gdy sos ma już odpowiednią gęstość dodajemy pokrojoną bazylie i doprawiamy ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze koło minuty.
W zależności jaki sos wolimy, bardziej kwaśny czy słodszy doprawiamy cukrem do smaku, mieszamy i gotowe.
Makaron nakładamy gorący na talerze polewamy gorącym sosem i ozdabiamy listkami bazylii.
A mi pozostaje życzyć państwu smacznego:)
#spaghetti #sos #pieczarki #bazylia #pomidory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz