wtorek, 10 stycznia 2017



Spaghetti z sosem pomidorowo bazyliowo pieczarkowym

 (Porcja dla 4 osób)

Składniki:

1 paczka makaronu spaghetti 0,5 kg
0,5 l pasty pomidorowej ( nie mylić z koncentratem )
puszka pomidorów krojonych bez skórki
około 4  gałązki świeżej bazylii
0,2 kg małych pieczarek
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżka cukru
odrobina ostrej papryki w proszku
 1 łyżka oleju
 1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania

Makaron:
Do garnka około 5 litrowego wlewamy trochę ponad połowę wody, dodajemy pół łyżki soli i doprowadzamy do wrzenia. 
Gdy woda nam się zaczyna gotować dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy makaron. Olej sprawi ze makaron po odcedzeniu nie będzie się sklejał. w czasie gotowania mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy żeby makaron się nam nie rozgotował. prawidłowy powinien być al dente czyli sprężysty, nie miękki. 
Makaron wstawiamy pod koniec robienia sosu , żeby nam nie wystygł.

Sos:
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, lekko rozgrzewamy.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie talarki.
 Kiedy cebula zaczyna nam się rumienić, dorzucamy czosnek i kostkę bulionową i smażymy do momenty całkowitego rozpuszczenia kostki mieszając by nam się nie przypaliło.
Następnie  dodajemy pieczarki wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki, oraz pomidory z puszki. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy na patelni pod przykryciem około 10 minut co chwile mieszając by nie przywarło do dna. 
Po tym czasie pomidory powinny nam zmięknąć i częściowo się rozgotować.
Teraz dodajemy pastę pomidorową, palnik ustawiamy na najmniejszy i gotujemy aż sos zgęstnieje do żądanej przez nas konsystencji. 
Jeśli mamy małą patelnie i jest problem ze zmieszczeniem tego wszystkiego, to po usmażeniu cebuli z czosnkiem można przełożyć wszystko do garnka odpowiedniej wielkości.
Gdy sos ma już odpowiednią gęstość dodajemy pokrojoną bazylie i doprawiamy ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze koło minuty. 
W zależności jaki sos wolimy, bardziej kwaśny czy słodszy doprawiamy cukrem do smaku, mieszamy i gotowe.
   
 Makaron nakładamy gorący na talerze polewamy gorącym sosem i ozdabiamy listkami bazylii. 
A mi pozostaje życzyć państwu smacznego:)





#spaghetti #sos #pieczarki #bazylia #pomidory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz