sobota, 11 marca 2017
Zupa serowo- pieczarkowa
(Porcja dla 4 osób)
Składniki:
500g pieczarek
150g makaronu wstążek
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
pół niedużego pora
100g serka topionego kremowego
1 kostka bulionu warzywnego
natka pietruszki do posypania
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
To bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Zacznijmy od obrania warzyw.
Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w talarki.
Por po obraniu zostawiamy w całości.
Pieczarki obieramy ze skórki i w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki lub drobniej.
Wszystko razem wrzucamy do garnka i zalewamy około 2 l wody.
Dodajemy kostkę warzywną i gotujemy pod przykryciem pół godz.
Po tym czasie do zupy dodajemy makaron i gotujemy aż będzie miękki.
Zmniejszamy płomień palnika na minimum.
Do wysokiego naczynia odlewamy chochelką 250ml wody z zupy, dodajemy do niej ugotowany por z zupy oraz serek topiony.
Blenderem miksujemy serek z porem i zupą na gładko.
Po zblendowaniu dodajemy do zupy mieszając delikatnie.
Dodajemy pieprz i sól do smaku i zagotowujemy.
Zupka gotowa.
Nakładamy na talerze,posypujemy natką z pietruszki, dodajemy pajdę świeżego chleba przeciągniętą masłem.
I jest pysznie.
Życzę smacznego;)
#żupa #pieczarki #ser
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz