sobota, 11 marca 2017


Zupa serowo- pieczarkowa

 (Porcja dla 4 osób)

Składniki:

500g pieczarek
150g makaronu wstążek
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
pół niedużego pora
100g serka topionego kremowego
1 kostka bulionu warzywnego
natka pietruszki do posypania 
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania

To bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Zacznijmy od obrania warzyw.
Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w talarki.
Por po obraniu zostawiamy w całości.
Pieczarki obieramy ze skórki i w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki lub drobniej.
Wszystko razem wrzucamy do garnka i zalewamy około 2 l wody.
Dodajemy kostkę warzywną i gotujemy pod przykryciem pół godz.
Po tym czasie do zupy dodajemy makaron i gotujemy aż będzie miękki.
Zmniejszamy płomień palnika na minimum.
Do wysokiego naczynia odlewamy chochelką 250ml wody z zupy, dodajemy do niej ugotowany por z zupy oraz serek topiony.
Blenderem miksujemy serek z porem i zupą na gładko.
Po zblendowaniu dodajemy do zupy mieszając delikatnie.
Dodajemy pieprz i sól do smaku i zagotowujemy.
Zupka gotowa. 
Nakładamy na talerze,posypujemy natką z pietruszki, dodajemy pajdę świeżego chleba przeciągniętą masłem. 
I jest pysznie.
Życzę smacznego;)











#żupa #pieczarki #ser   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz