poniedziałek, 20 marca 2017
Sos pomidorowo- serowy z dodatkiem bazylii i lubczyku
(Porcja dla 4 osób)
Składniki:
300ml pasty pomidorowej (może być z bazylią)
100ml serka topionego kremowego
garść świeżych liści bazylii
garść świeżych liści lubczyku
sól ,pieprz
Sposób przygotowania
Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sos.
Idealnie nadaje się do faszerowanych warzyw, gołąbków a także makaronów.
Na patelnie wlewamy 250ml pasty pomidorowej, nie przecier ,nie keczup tylko pasta.
Można ją kupić już praktycznie w każdym markecie w 500ml kartonach lub 750ml butelkach. Koszt też nie jest wysoki, za butelkę chyba 5 zł.
Pamiętam jak pierwszy raz pojawiła się u nas tylko w jednym sklepie, i trzeba było wtedy zapłacić 12 zł za butelkę :)
Ale te czasy odeszły, teraz jest tania i wszędzie.
Po wlaniu, pastę na małym ogniu zagotowujemy pod przykryciem.
W czasie gotowania pozostałą część pasty, serek, oraz liście bazylii i lubczyku blendujemy na gładko.
Do gotującej się pasty wlewamy powstałą masę intensywnie mieszając żeby się nie zważyło.
Doprawiamy solą do smaku, dodajemy ostrości pieprzem i mamy smaczny bardzo intensywny sos z którym faszerowana dynia czy papryka smakuje rewelacyjnie.
Ale i makaron z tym sosem jest bardzo smaczny;)
Wskazówka : sos pomidorowy gotujemy pod przykryciem, kiedy ściągamy pokrywkę mieszamy powoli cały czas. Niemieszany bez przykrycia zachlapie całą kuchenkę;)
Życzę smacznego:)
#sos #pomidory # bazylia #lubczyk #ser
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz