niedziela, 12 marca 2017


Dynia piżmowa faszerowana

(Porcja dla 4 osób)

Składniki:

1 dynia piżmowa (około 1 kg)
200g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1/2 szklanki kaparów
1 średnia cebula
1 nieduża marchew
1 nieduża pietruszka
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka masła klarowanego
pieprz i sól


Sposób przygotowania

Musze przyznać że faszerowaną dynie robiłem pierwszy raz, pomysł własny a smak rewelacja!
A wiec.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie razem z kaparami i masłem klarowanym.


Smażymy do momentu kiedy cebulka delikatnie się zeszkli.
Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.
Starte warzywa wrzucamy do cebuli i całość jeszcze przesmażamy aż marchew i pietruszka lekko się podduszą.
 

   
 
Zdejmujemy z ognia i przekładamy warzywa do większej miski.
Teraz na patelnie wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy i sporo pieprzymy.




Smażymy do momentu aż mięso się zarumieni a woda z mięsa odparuje.


 Mięso wędruje do miski z warzywami.
Na koniec na patelnie trafia ciecierzyca z puszki, wraz z wodą w której była i łyżeczką soli.
Ciecierzyce smażymy tak długo aż cała woda odparuje.




 Wrzucamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Teraz sprawdzamy czy soli i pieprzu jest w sam raz.
Przechodzimy dalej.
Dynie myjemy, odcinamy końcówkę z ogonkiem.
Wydrążamy  środek zostawiając ściankę mniej więcej centymetrową.
 Ja w tym celu użyłem metalowej łyżki do lodów co zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego deseru;)


 Farszu powinno być akurat do wypełnienia naszej dyni. Nakładając ubijamy go delikatnie.


 
Na koniec po nałożeniu farszu, dynie zatykamy obciętą końcówką przytwierdzając ją wykałaczkami.
Teraz nasza dynia trafia w naczyniu żaroodpornym do piekarnika 160* -- 30 minut góra dół.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę na 190* i pieczemy jeszcze 15 - 20 min.
Do naczynia  z dynią nie dodajemy żadnego tłuszczu do pieczenia.
Dynia po upieczeniu powinna wyglądać tak.


 W celu krojenia i nakładania użyj noża i jakiejś płaskiej łopatki gdyż farsz nie jest mocno sztywny wiec ciężko się przekłada plastry na talerz.
To jedyna niedoskonałość tego dania, bo dynia smakuje wspaniale.
A w połączeniu z sosem pomidorowo serowym mmm niebo w gębie:)
Życzę wszystkim pysznej dyni;)










#dynia #faszerowana #ciecierzyca #kapary # mięso

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz