czwartek, 29 grudnia 2016
Zupa krem marchwiowo- pomarańczowa na ostro
(porcja dla 2 osob)
Składniki:
5 marchewek dużych
1 pietruszka duża
1 łodyga selera naciowego
1 pomarańcza + sok z polowy pomarańczy
2 bulwy topinambura
6 plasterków boczku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego
sól ,pieprz ,pieprz cayenne (do smaku)
Sposób przygotowania
Warzywa obrać , z pietruszki obieraczką do warzyw ścinamy wzdłuż wierzchnią warstwę , resztę wraz z selerem i marchewką gotujemy w malej ilości wody. Topinambur także ścinamy obieraczką na cienkie plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy kolejno pietruszkę i topinambur ,ważne żeby wkładać je po kilka plastrów bo dość szybko zaczynają się przypalać i nie nadążymy wyciągać przed spaleniem. Na koniec smażymy plastry boczku na dość chrupiąco. Kiedy warzywa są już gotowe ściągamy z ognia i blendujemy je razem z pomarańczą. Do zblendowanej zupy wyciskamy jeszcze pół pomarańczy ,dodajemy śmietanę ,doprawiamy solą i pieprzem oraz cayenne na bardziej lub mniej pikantnie. stawiamy na palnik i lekko mieszając zagotowujemy. Nakładamy na talerze i dekorujemy naszymi chipsami. Życzę smacznego :)
#zupa #zupakrem #marchew #pomarańcza #chipsy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz