środa, 28 grudnia 2016

Potrawka z kaczki

(Porcja dla 4 osób)

Składniki:

pierś z kaczki ze skórą 1/2kg
3 średnie marchewki
1 l wody
łyżka masła klarowanego 
3- 4 łyżki mąki
100ml śmietany 18%
natka pietruszki (świeża)
1 kostka warzywna
sól,pieprz (do smaku)


Sposób przygotowania

Pierś z kaczki wymyć, osuszyć.lekko posolić z obu stron , oprószyć pieprzem,  pozostawić na pół godziny. W tym czasie obrać marchew i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Patelnie rozgrzewamy do dość dużej temperatury nie dajemy tłuszczu, na rozgrzanej patelni kładziemy pierś skórą do dołu i już po chwili mamy aż nadto tłuszczu wytopionego ze skórki. Każdą stronę piersi smażymy po około 10 min. po wyjęciu i ostudzeniu  mięso pokroić w niedużą kostkę, wrzuci do naczynia razem z tartą marchwią ,kostką warzywną i wodą. Dusić pod przykryciem około 40 min.


W czasie gdy składniki nam się duszą na małej patelni roztop łyżkę klarowanego masła i dodaj mąkę by zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodawaj do uduszonej kaczki z marchwią po trochę, ciągle mieszając by dobrze rozprowadziła się w sosie. Po chwili gotowa sos powinien nam zgęstnieć. Chochelkę sosu (bez mięsa) przełożyć do kubka i rozprowadzić w nim śmietanę żeby nam się nie zważyła po wlaniu. Dobrze rozmieszaną śmietanę wlewamy do prawie skończonej potrawki mieszamy przy tym dość szybko bo śmietana lubi płatać figle. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i świeżą natką i mamy to :)



Podajemy z ziemniakami ,dobrze smakuje tez z ryżem czy kaszą. Życze  smacznego:)






#sos #kaczka #pierśzkaczki #ziemniaki #ryż





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz